Logo ČD RESTAURANT

NOVINKY PŘÍMO NA VÁŠ E-MAIL

Možnosti platby:

V jídelních vozech přijímáme platební karty i stravenky

Sdělte nám svůj názor

Na vašich názorech nám záleží.

Vaše podněty, návrhy nebo stížnosti nám prosím napište na adresu feedback@jlv.cz, pošlete nám SMS zprávu na číslo +420 720 001 105 nebo vyplňte tento formulář.

Děkujeme

Provozovatel:

JLV, a.s.
Chodovská 3
141 00 Praha 4

Tel.: +420 271 003 111
E-mail: jlv@jlv.cz
URL: www.jlv.cz

ČD, a.s. czechspecials.com

clanek2


 

Sezónní nabídky ČD Restaurant se v letošním roce ponesou ve znamení regionální kuchyně – postupně budou představeny zajímavé regiony České republiky se zaměřením na jejich typickou gastronomii.

 

Nejen Magdaleně Dobromile Rettigové, velké ženě českého obrození a autorce mnoha kuchařských knih, vzdá ČD Restaurant hold novou sezónní nabídkou zaměřenou na Východočeský region, která startuje 17. května. „Naši hosté mají nejraději českou kuchyni, proto jsme se rozhodli, že jim v rámci střídání sezon postupně nabídneme různé regionální recepty. Ne náhodou začínáme ve východních Čechách, kde žila naše nejznámější kuchařka,“ přibližuje nový koncept nabídky JLV v jídelních vozech a bistrovozech Českých drah ředitel pro obchod a marketing JLV, a.s., Jan Valeš. „I tentokrát pro nás nové menu připravili nejlepší kuchaři z Asociace kuchařů a cukrářů ČR, se kterou úspěšně spolupracujeme už druhým rokem. Jejich úkolem je dohlížet nejen na chuť, ale také na kvalitu a pestrost jídel, která servírujeme zákazníkům.“

 

Rozhodující slovo při přípravě menu měl člen představenstva asociace a předseda východočeské pobočky AKC ČR Václav Šmerda. „Kolorit kuchyně východních Čech předurčuje geografická poloha regionu, charakter krajiny a bonita půdy. Východočeská kuchyně je rozmanitá, stejně jako je různorodý kraj, v němž nalezneme na jedné straně Krkonoše či Orlické hory, na straně druhé Polabskou nížinu. Ruce hospodyněk si zde vždy musely poradit s přípravou brambor, cibule, zelí, jablek, švestek, medu, luštěnin i lesních plodů. Inu, genialita se nerodí jen z dostatku a bohatství,“ říká s oblibou držitel titulu Mistr kuchař, který je zároveň prezidentem Gastroslavností Litomyšl, a má tak zdejší regionální kuchyni v malíčku.

 

Na prvním místě jeho menu najdou cestující první regionální pochoutku – krémovou česnekovou polévku s medovou šunkou a krutonky. „Jako hlavní chod vám nabídnu dušenou jehněčí plec s opečenou zeleninou a šťouchanými bramborami. V Čechách jsme na jehněčí už trochu pozapomněli, pro řadu našich hostů bude proto tento recept překvapením. Věřím ale, že jehněčí v naší úpravě bude pro každého milovníka dobrého jídla pravým kulinářským zážitkem,“ doporučuje Václav Šmerda. Lákavou alternativou je další regionální specialita – kuřecí roláda se slaninou. Stevardi JLV vám ji naservírují s dušeným špenátem a bramborovými knedlíky. „Na závěr si jistě všichni rádi pochutnají na našem dezertu. Ke kávě v létě podáváme bílkovou bublaninu s višněmi a višňovou omáčkou,“ dodává autor nového sezónního menu ČD Restaurant.

 

Ať už se letos cestující s vlaky národního dopravce vydají kamkoliv, v jídelních vozech objeví kouzlo známých i méně známých dobrot naší regionální kuchyně. Kuchaři a stevardi JLV jim budou na jejich cestách za poznáním těmi nejlepšími průvodci.
  JLV, a.s. Copyright© 2010 - 2016
Všechna práva vyhrazena